Právě probíhající akce na Howrse: Důl Elementálů+ Všechny akce
Právě probíhající soutěž: Zatím žádná+ Všechny soutěže
Přehled českých výtvorů v KP!
Chat s adminkami
• Bleskovky a informace, co na webu nenajdete - sledujte nás na Facebooku!
• Anketa - VIP vs. Pegasus
Podvodné stránky - nenaleťte!+ Více novinek

I. Zoznámenie s programom Adobe Photoshop CS4

http://i.minus.com/icTF3ydl2zwb.png

Čo všetko potrebujete vedieť o programe Adobe Photoshop CS4? Pokúsim sa Vám objastniť väčšinu z možností.

 

 

Vitajte pri kurze!


Tento návod je vytvorený pre PS CS4.

Photoshop má viac verzií a každá sa líši dizajnom a funkciami - celý názov Photoshopu je Adobe Photoshop CS(číslo).

Verzie Photoshopu (na porovnanie):

Adobe Photoshop CS1
Adobe Photoshop CS2
Adobe Photoshop CS3
Adobe Photoshop CS4
Adobe Photoshop CS5
Adobe Photoshop CS6

 

Photoshop je Shareware, čiže si ho môžete na 30 dní vyskúšať a po 30 dňoch sa ho buď rozhodnete zakúpiť, alebo nie. Samozrejme sa dá nájsť aj na internete ale v tom prípade sa jedná o pirátstvo, ktoré je trestané.

Trial - 30 dňovú verziu Photoshopu CS5 si môžete stiahnúť tu.

Prejdime teda rovno k návodu

Panel nástrojov

1. nástroj v celom paneli nástrojov je Nástroj presunu. Jeho klávesová skratka je V. Umožňuje nám presúvať obrázky (vrstvy) na iné miesto.

 

2. nástroj je výber. Jeho klávesová skratka je M. Máme na výber 4 druhy: Nástroj obdélníkový výběr; Nástroj eliptický výběr (kruh); Nástroj pro výběr jednoho řádku; Nástroj pro výběr jednoho sloupce. Pomocou tohto nástroju si môžeme vybrať presné miesto kde budeme dávať stopu, kresliť tam a za okraje sa nedostaneme pokiaľ výber neodznačíme.

 

3. nástroj je laso. Jeho klávesová skratka je L. Sú 3 druhy lás: Nástroj laso; Nástroj mnohoúhelníkové laso; Nástroj magnetické laso. Používajú sa hlavne na presné orezávanie z fotiek ale aj na PNG obrázkov (trebárs osoby, kvetu), aby nezavadzalo pozadie.

 

4. nástroj je rychlý výber. Klávesová skratka je W. Sú 2 druhy výberu: Nástroj pro rychlý výběr; Nástroj kouzelná hůlka. Nástroj pro rychlý výběr sa používa hlavne na orezoch. Nástroj kouzelná hůlka sa používa hlavne na označenie pozadia jednej farby.

 

5. nástroj je orezanie. Klávesová skratka je C. Sú 3 druhy orezania: Nástroj oříznutí; Nástroj řez; Nástroj výběr řezu. Používajú sa hlavne na priame zmenšenie (vyrezanie) z obrázkov. Je to skvelá pomôcka najmä pri tvorení prezentácií.

 

6. nástroj je kapátko - veci, ktoré sa inam nezmestili. Klávesová skratka je I. Sú 4 druhy: Nástroj kapátko; Nástroj pro vzorkovaní barev; Nástroj pravítko; Nástroj poznámka. Kapátko sa používa na vybranie farby z obrázka. Nástroj pro vzorkování barev Vám zobrazí informácie o danej farbe. Nástroj pravítko sa veľmi nepoužíva pri bežnej práci ale vďaka nemu zistíte či máte obrázok rovno. Nástroj poznámka sa používa pri PSD dokumentoch, keď si odložíte prácu napríklad napozajtra ale musíte si niečo konkrétne zapamätať na konkrétnom mieste.

7. nástroj je retušovací. Klávesová skratka je J. Sú 4 druhy: Nástroj bodový retušovací štětec; Nástroj retušovací štětec; Nástroj záplata; Nástroj červené oči. Nástroj bodový retušovací štětec sa používa na odstránenie menších chybičiek krásy (znamienko, pupák). Nástroj retušovací štětec sa používa na opravenie väčšej časti - navzorkujete si časť, ktorá je rovná, čistá a ono vám časť (napríklad tváre) rozmaže podla toho. Nástroj záplata sa používa na zaplátanie určitej časti vzorkom. Nástroj červené oči vám červené oči ztmaví, ale nikdy nedostanete pravý odtieň.

 

8. nástroj je štetec. Je to jeden z najdôležitejších nástrojov pri tvorbe prezentácie. Klávesová skratka je B. Na výber sú 4 nástroje: Nástroj štětec; Nástroj tužka; Nástroj nahrazení barvy; Mixer Brush Tool. Nástroj štětec sa používa na pridanie brushov. Nástroj tužka sa používa kreslenie presných (nerozmazaných) čiar. Nástroj nahrazení barvy sa používa na nahradenie farby farbou, ktorú máte vo farbe popredia. Mixer Brush Tool na rozmočenie pozadia, čiže spravenie mokrej stopy.

 

9. nástroj je klonovací razítko. Klávesová skratka je S. Delí sa na: Nástroj klonovací razítko; Nástroj razítko se vzorkem. Používa sa na predĺženie obrázku (trebárs trávy dole) nebo retušování.

 

10. nástroj je štetec historie. Klávesová skratka je Y. Delí sa na: Nástroj štětec historie; Nástroj umělecký štětec historie.

 

11. nástroj je guma. Klávesová skratka je E. Na výber sú: Nástroj guma; Nástroj mazání pozadí; Nástroj kouzelná guma. Nástroj guma sa používa na zmazanie určitej časti z vrstvy. Nástroj mazání pozadí sa používa na zmazanie pozadia (text tam zostane). Nástroj kouzelná guma funguje na rovnakom princípe ako kouzelná hůlka čiže zmaže jednu farbu z obrázku, ktorá nie je prerušovaná keď kliknete.

 

12. nástroj je prechod. Klávesová skratka je G. Delí sa na: Nástroj přechod; Nástroj plechovka barvy. Používajú sa na zafarbenie celého súboru (pokiaľ ste nepoužili výber).

 

13. nástroj je rozostrenie, zostrenie a rozmazanie. Klávesovú skratku nemá. Delí sa na: Nástroj rozostření; Nástroj zostření; Nástroj rozmazání. Používa sa na rozostrenie, zostrenie, rozmazanie menších častí na obrázku.

 

14. nástroj je zosvetlenie, ztmavenie a hubka. Klávesová skratka je O. Na výber sú: Nástroj zesvětlení; Nástroj ztmavení; Nástroj houba. Používa sa na zosvetlenie, ztmavenie a odfarbenie určitej časti obrázku.

15. nástroj je pero. Klávesová skratka je P. Delí sa na 5 častí: Nástroj pero; Nástroj cesta od ruky; Nástroj přidat kotevní bod; Nástroj odstranit kotevní bod; Nástroj změnit bod. Používajú sa na vytvorenie tvarov.

 

16. nástroj je text. Klávesová skratka je samozrejme T. Delí sa na 4 časti: Nástroj vodorovný text; Nástroj svislý text; Nástroj vodorovná textová maska; Nástroj svislá textová maska. Vodorovný a svislý text urobí normálne písmo buď rovno alebo zhora nadol, zdola nahor. Nástroj vodorovná textová maska a Nástroj svislá textová maska urobí niečo ako výber a spraví vám napr. obrázok v texte (viac v kurze 25.8.2012).

 

17. nástroj je výber cesty. Klávesová skratka je A. Delí sa na 2 časti: Nástroj pro výběr cesty; Nástroj pro přímý výběr. Mne sa to najlepšie používa pri odstraňovaní vrstiev z pera. Dá sa použiť pri transformáciach ciest a tvarov.

 

18. nástroj je tvar. Klávesová skratka je U. Delí sa na 6 častí: Nástroj obdélník; Nástroj zaoblený obdélník; Nástroj elipsa; Nástroj mnohoúhelník; Nástroj čára; Nástroj jiný tvar. Používajú sa na zadanie tvaru prezentácie, rovnako ako aj na jej okná s textom. Toto je jedna z najdôležitejších vecí v Photoshope pri tvorbe grafiky.

19. nástroj ručička (klávesová skratka H a R) a 20. nástroj lupa (klávesová skratka Z). Tieto nástroje sú iba pre Vás pri práci s Photoshopom, pomocou ručičky sa pohybujete ak máte príliš veľký súbor a nechcete si ho kvôli robení detailov zobraziť ako menší. Nástroj lupa - vďaka nej si obrázok môžete priblížiť ale aj oddialiť.

 

21. nástroj Výchozí barvy popredí a pozadí (klávesová skratka D). Po kliknutí sa nastaví farba popredia a pozadia.

 

22. Zaměnit barvy popredí a pozadí (klávesová skratka X). Ako už z názvu vyplýva, vymení farbu popredia farbou pozadia a naopak.

 

23. Nastavit barvu popredí a 24. Nastavit barvu pozadí. Po kliknutí na štvorček sa vám zobrazí výber farby, kde si môžete vybrať presný odtieň (viac o výberu farby v článku od Zaary 25.8.2012).

 

25. Úpravy v režimu rychlá maska (klávesová skratka Q). Umožní vám vytvoriť vlastný tvar v obrázku (viac v bonusovom kurze 25.8.2012).

Horná lišta

Po kliknutí na "Soubor" sa vám zobrazí táto lišta. Slúži na vytvorenie nového obrázku, otvorenie obrázku, uloženie obrázku, zatvorenie obrázku a aj zatvorenie programu. Je to asi najdôležitejšia vec v celom Photoshope, pretože bez nej by sme sa nikde nepohli. Obsahuje pár klávesových skratiek, ktoré je dobré si zapamätať pre uľahčenie práce v programe.
Po kliknutí na Úpravy sa vám zobrazí toto. Slúži to ako krok vzad, krok vpred. Tiež je dobré si zapamätať klávesovú skratku pre vrátenie sa vzad Alt+Ctrl+Z čo vám značne uľahčí prácu. Obsahuje taktiež skratky Ctrl+C ; Ctrl+V čiže kopírovať a vložiť. Tie sa budú tiež pre prácu s programom hodiť. Vytáhnout a Vyplnit slúžia hlavne pre zvýraznenie celého obrázku. Funkcia Puppet Warp vám umožňuje prišpendlíkovať určité pohyby (pre ľudí s pomalším počítačom sa však nedoporučuje). Funkcia Transformovat je pre otočenie obrázku (o 90°, o 180°...). Definovat přednastavení stopy a Definovat vzorek Vám umožní vytvoriť vlastný brush a vzor. Definovat jiný tvar - vytvoriť vlastný tvar (viac v kurze 25.8.2012). Vyčistit vám umožní vyčistiť históriu alebo všetko čo ste v PS urobili. Správce přednastavení je na kontrolu tvarov, vzorkov, brushov... takisto cezeň sa dajú pridávať. Klávesové skratky vám zobrazí všetky klávesové skratky, ktoré sa dajú používať v Photoshope.
Po kliknutí na "Obraz" sa vám zobrazí niečo takéto. Môžete tam zmenšiť, zväčšiť obrázok, otočiť ho ale aj upraviť sytosť obrázku, zmeniť farbu obrázku či spraviť kópiu vrstvy.
Po kliknutí na "Vrstva" sa vám zobrazí toto. Máte tu všetko čo sa dá s vrstvou robiť, väčšina je dostupná aj po kliknutí na danú vrstvu pravým tlačítkom.
Keď kliknete na "Výběr" zobrazí sa toto. Už zase tu ide o vrstvy. Čiže ich upravovanie.
Keď kliknete na "Filtr" zobrazí sa toto. Môžete dať svojim obrázkom rôzne efekty! Cez Galerie filtrů môžete väčšinu z nich vyskúšať. Cez Zkapalnění môžete zmenšiť, zväčšiť určité časti (trebárs nos, zväčšiť oči).
Keď kliknete na "Zobrazení" zobrazí sa toto. Slúži to hlavne na to, ako chcete aby váš Photoshop vyzeral. Máte tam priblíženie obrázku a veľa ďalších vecí - poskúšajte.
Keď kliknete na "Okna" zobrazí sa vám toto. Je to zase o tom ako chcete aby váš Photoshop vyzeral. Niektoré funkcie tu sú pre Photoshop dôležité ak chcete tvoriť grafiku. Vrstvy sú asi najpotrebnejšie, ostatné je na vás. Pri avataroch je dobré použiť akce. Ostatné okná tiež na niečo slúžia ale pri tvorbe grafiky sa zaobídete aj bez ich otvorenia.
Keď kliknete na "Nápověda" zobrazí sa toto. Väčšina z vecí tam Vám otvorí na internete stránku a dostanete sa k návodom.
Tento maličký panel sa volá Zvětšení. Máte tam v akej veľkosti chcete mať zobrazený obrázok. 25% je štvrtina z originálnej veľkosti, 50% je o polovicu menšie, 100% je originálna veľkosť, 200% je dvojnásobne väčšie. Avšak týmto obrázok zmenšujete/zväčšujete iba pre seba v Photoshope - nezmenšujete/nezväčšujete ho aj normálne. Zväčšiť dokument ide taktiež pri držaní tlačítka ľavý Alt+pohyb koliečka myši.

Vrstvy

Takto vyzerajú vrstvy. Sú v podstate základom všetkého čo robíte v Photoshope. Bez vrstiev to síce ide, ale ak sa ich naučíte používať, bude to hneď všetko ľahšie. Na obrázku č. 1 máte ako zviazať vrstvy. Zviazanie vrstvy sa používa na premiestňovanie dvoch naraz. Na obrázku č. 2 máte popísané všetko ostatné. Pridanie štýlu vrstvy je tiež jedna z nezbytných vecí - pridáte prechod, tieň, vytiahnutie a veľa ďalšieho. Maska je časť vrstvy, ktorá umožňuje, ktoré časti vrstvy majú byť viditeľné, trocha viditeľné alebo priehľadné. Zpriehľadníte tak určité časti vrstvy. Cez Vytvořit novou vrstvu výplně alebo úprav môžete jednoducho a prosto nakombinovať sytosť vrstvy, kontrast ale aj ďalšie veci. Keď vytvoríte novú skupinu, tak tam môžete dať vrstvy a všetko je potom lepšie zoradené, ľahšie sa v tom orientujete pokiaľ máte 15 a viac vrstiev (avšak aj keď máte 1 vrstvu, skupina ide vytvoriť). Po kliknutí na Vytvořit novou vrstvu sa vám vytvorí nová vrstva a po kliknutí na Odstranit vrstvu sa zas odstráni, zmaže.

Určite sa tu toho dá spraviť oveľa viac, vypísala som iba najpotrebnejšie veci - čiže poskúšajte :)

 


 

© Alinia - NEKOPÍROVAŤ BEZ SÚHLASU AUTORKY!

A po takom dlhom návode máme právo sa aj usmiať :) Čiže úúúúsmev!

Pre zaujímavosť: Návod mi trvalo zprintovať a aj spísať hrubého času asi 10+ hodín čo je vcelku dosť. Niektoré veci tam možno chýbajú, no vysvetlím ich v komentároch. :)

 


 

Pokud se chcete dozvědět více, doporučuji si projít návody na webu http://www.tutoriarts.cz/:

Photoshop CS3 začátky
Photoshop CS5 začátky

Pokud si přečtete aspoň něco, bude se Vám příště lépe pracovat. Photoshop je program profesionální a proto naučit se s ním pracovat chce čas a praxi. Rozhodně si vyzkoušejte, co který nástroj dělá - nevadí, že ve výsledku vlastně nic nevytvoříte, hlavní je "ochytat" si program a práci v něm.

- Zaara

 


 

POKUD BUDETE MÍT NĚJAKÝ OBSÁHLEJŠÍ DOTAZ, PROSÍME VYUŽIJTE MÍSTO KOMENTÁŘŮ FÓRUM.

 


 

Přidat komentář

Autor:

Text:

:) ;) B) :( :'( :P :D XD *yes* *no* :* :[ :-/ :O
Velké množství smajlíků či pouze smajlíky do komentářů nepatří!

Opište tento text: CAPTCHA

Komentáře

54)  Kaisa  [19. 01. 2015 | 18:58]

KaisaDortík: Já mám Windows 8 a nemyslím si, že by Photoshop byl nefunkční kvůli tomu... Zkusila bych se podívat jinam po problému, ale možné je všechno.

Lily: Ano, stačí odinstalovat.

53)  Dortík  [21. 12. 2014 | 18:01]

Ahoj,
chtěla jsem otevřít Photoshop CS5 tak jsem nechala aby se všechny soubory připravili, když to doběhlo na 100% okénko zmizelo, tak jsem na to klikla znovu a znovu nabíhali přípravy souborů a pořád dokola. Mám Windows 8 - nemůže to být tím?

52)  Cece  [17. 04. 2014 | 15:37]

CeceLily: vydáváš se za mě?

51)  Lily  [17. 04. 2014 | 09:32]

Takže když ho musím zaplatit a nemám peníze jednoduše si ho odinstaluju?
Prosím odpovězte!

50)  Cece  [05. 03. 2014 | 17:21]

CeceTakže když ho musím zaplatit a nemám peníze jednoduše si ho odinstaluju?

49)  AsDeeN  [01. 03. 2014 | 11:22]

AsDeeNzzzz: Záleží na verzi, samozřejmě nejnovější = nejdražší.
vcelka123: po rozkliknuti se ti stáhne, ale půjde jen 30 dní, poté ho již nelze otevřít dokud ho nezaplatíš.

48)  vcelka123  [01. 03. 2014 | 09:48]

Když je Adobe Photoshop 12.0 CS5 Extended download ...placení tak platí se když je tam napsaný:Stáhneut nebo koupit plnou verzi?

47)  zzzz  [07. 02. 2014 | 18:25]

Kolik po 30 zkušebních dní stojí photoshop?

46)  Natt  [08. 09. 2013 | 14:59]

Howrselala: Zleží na internetovém připojení.. Nastránkách stahuj.cz (nebo jak se jmenují) které jsou od centrum.cz by to mohlo trvat tak 11 min.. ;)

45)  AsDeeN  [25. 08. 2013 | 12:53]

AsDeeNhowrselala: No, to opravdu nevím, možná tak nekompletní verze :D PS je souborově velké, proto stahování trvá delší dobu, pokud máš však rychlý internet, popř. zaplacené služby internetové serveru, který poskytuje downloady je to záležitost pár minut ;)

44)  howrselala  [25. 08. 2013 | 12:01]

Ahoj, nevíte kde stáhnout adobe photoshop CS4 aniž by stahování trvalo vvíce než 20 minut ?

43)  Lenka  [14. 07. 2013 | 13:04]

lenka24AsDeeN : děkuji moc.No tak to asi nijak nevilepsim.Ale este jednou dekuji.:)

42)  AsDeeN  [13. 07. 2013 | 18:54]

AsDeeNLenka: Jestliže ti to vyhodilo, že to nemůže najít soubor, tak bude problém asi v tom, že buď je soubor co jsi stáhla chybný, nebo že se nestáhl celý. Nevidím určité hlášení, takže to nemohu říct přesně.

41)  Lenka  [13. 07. 2013 | 15:43]

lenka24Ahojkdyz si chci stahnou Adobe Photoshoptak se mi to ulozi,ja splnim instalaci podle presnyho navodu : Postup instalace: Stažený archiv rozbalte a spusťte soubor Photoshop_12_LS1.exe. Po té zvolte umístění složky, kde najdete instalační soubory. Instalaci zahájíte otevřením souboru Set-up.exe.
Ale kdyz macknu na Set-up.exe tak se mi tam neco nacte a objevse taulka ze to nenaslo nejakej soubor?Nevite co s tim?zaujmul me tadle hrafika ale kdyz mi nejde nainstolavat tendle Photoshop tak se na to mzzu akorat vybodnou!na nic!Ksyby jste mi pomohli byla bych vam velice vdecna.predem dekuji.:-/;(:[

40)  AsDeeN  [09. 06. 2013 | 22:00]

AsDeeNVera: Plechovka je schovaná pod tlačítkem Přechodu - když na ni klikneš pravým tlačítkem měla by se ukázat v nabídce.
kk 28: PS by snad mělo podporovat verze Windows, jelikož je však CS4 starší verze a W8 nejnovější, asi by si to chtělo prostudovat nebo někde vyhledat, zda to tak opravdu je.

39)  kk 28  [09. 06. 2013 | 17:17]

Půjde mi Photoshop, stáhnutý tady, na Windows 8?

38)  Vera  [04. 06. 2013 | 20:25]

Ahoj, mám dotaz ohledně PS cs5. V levém panelu s nástroji nemám plechovku na vybarvování. Jde tam nějak dodat nebo se to dohledává složitě? Děkuju za odpověď

37)  Zaara  [07. 04. 2013 | 22:04]

Zaara9SuperBlesk9: Stáhnout si zkušební verzi na 30 dní trestné není, pokud si ale pak najdeš na internetu licenční klíč a PS si po těch 30 dnech aktivuješ takto místo zakoupení, tak to je trestné ;)

36)  9SuperBlesk9  [06. 04. 2013 | 08:48]

Mám dotazíík a je Adobe Photoshop CS6 trestné na stahování?? Děkuji za odpovědi

35)  Zaara  [04. 03. 2013 | 13:16]

ZaaraKatka: Pokud má stejné funkce, tak ano, musíš vyzkoušet ;)

1 2 3   »