Právě probíhající akce na Howrse: Důl Elementálů+ Všechny akce
Právě probíhající soutěž: Zatím žádná+ Všechny soutěže
Přehled českých výtvorů v KP!
Chat s adminkami
• Bleskovky a informace, co na webu nenajdete - sledujte nás na Facebooku!
• Anketa - VIP vs. Pegasus
Podvodné stránky - nenaleťte!+ Více novinek

Povídky, básničky a rozhovory pohledem nezaujatého administrátora

/gallery/av_admin3.png

Neustále se nám na e-mailu hromadí spousta zajímavých článků od vás, našich milovaných a věrných čtenářů, ale většina z nich neprojde ani tou základní kontrolou, což nejen mrzí občas prázdnotou zející web, ale i mou maličkost jakožto člena týmu administrátorů. A co je ten nejčastější důvod, proč se články vracejí? Co dokáže nakrknout i pořádného flegmatika?

Rozhodla jsem se pro docela podstatnou a jednoduchou věc. Jelikož jsem se v poslední době věnovala hlavně povídkám, básničkám a rozhovorům, tak jsem zpozorovala, že někteří z vás dělají základní a začátečnické chyby, kterým je potřeba se předem vyvarovat. Nás nejen pak mrzí, že ta skvělá povídka prostě projít nemůže, ale ono to určitě nebude nic příjemného ani pro samotného autora, že se mu veledílo na několik hodin vrátí s omluvným komentářem, co neřekne skoro nic. Zajisté, možná se vám to bude zdát, že nemám nic lepšího na práci, než polovině z vás opakovat tisíckrát řečené fakty, ale co jiného pro to mohu udělat? A jaké jsou tedy nejčastější chyby?

Pravopis

Spousta z vás má evidentně problémy s naším krásným mateřským jazykem. Samozřejmě, že většinu z vás chápu - do jisté chvíle jsem pokládala za dílo Satanovo, ale potom se to nějak ustálilo. Nemám tušení, čím to doopravdy je, ale tak nějak už vím, že tady bych čárku dát měla a tam zase třeba ne... A o to je pak smutnější koukat na nějaké pravopisné plátanice, co nám láskyplně dorazí do e-mailu. Věřte nebo ne, tak když si administrátor otevře takhle soubor a v první větě vidí nějakou očividnou chybu, tak se i kolikrát musíme přemlouvat, aby jsme celý výtvor prolétli očima. Ale to není naše chyba, vám by se snad líbila kniha, kde by se uprostřed věty jen tak zjevilo nějaké veliké písmeno, nejlépe ještě ohraničené čárkami?

Dobrá, dobrá, asi nemá cenu to tak nějak přehánět a hrát si na gramatického nacistu (ani netušíte, jak moc ten výraz nenávidím), ale musíte uznat, že tohle by spolehlivě odradilo kohokoliv. Kdybych psala tento článek v podání některých nejmenovaných exemplářů, tak bych také sklidila vlnu neutuchající kritiky, která se nám tady dost nevybíravě rozjela (dámy, já samozřejmě chápu, že nemáte nic lepšího na práci než hledat chyby, ale tohle je v kompetenci někoho jiného - nebo to alespoň napíšu tak slušně, aby to nevyznělo jak kárání malého děcka), jenže já si to nemohu dovolit. A vy? Proč nemůžete psát gramaticky správně? Je to snad nějaká choroba? Potřeba zapadnout? Nebo jste líní (nebudeme si dělat iluze, já jsem také)? Či neumíte?

Za snahu se hlava neseká, říká jedno finské přísloví. Já samozřejmě dokážu pochopit, když někdo gramatiku neumí, ne všichni z nás jsou obdaření darem umění používání našeho pestrého jazyka, ale zase na druhou stranu součástí psaní je i pravopis, prosím pěkně. A dobrá tedy, teoreticky vezmeme situaci, že jsem vám do e-mailu vypsala všechny chyby, ale k čemu mi pak je, když nadpoloviční většina z vás to bere jen jako nějaké plácání puberťačky, co nemá co jiného dělat? Já to tam nepíšu pro srandu králíkům, to mi věřte. Jednoduše není v našich silách to opravit všechno ještě jednou... Zkuste to a pokud vážně už nevíte jak dál, tak jednoduše připište do e-mailu, že netušíte, co tam máte za chyby, jestli by adminka třeba nemohla nějak poradit... A už se to nějak dořeší. Ale prosím vás, i ten word vám ty základní chyby opraví (2010 - revize - pravopis a gramatika).

A co je tedy nejčastější kámen úrazu?

  • mezery - opravdu, nikdo si z vás nedělá legraci, když vám řekne, že mezera se píše za každou tečkou a čárkou, nikoliv před ní
  • tři tečky - vážně a doopravdy se píší jenom tři, ne deset, padesát, milion a ještě nejlépe oddělené mezerou - tři stačí a bez mezer, miláčci
  • shoda podmětu s přísudkem - tradice, co se s tím babrat, že ano, nějaký ženský, mužský či střední rod... žena je tvrdé y, muž dle životnosti měkké nebo tvrdé a střední a, ale to je učivo třetí třídy
  • smajlíci - smajlík vážně a doopravdy není konec věty a nikdy nebyl, té hloupé iluzi nevěřte + do povídek smajlíci? nejsme v alternativním vesmíru...
  • přídavná jména - opravdu existuje vzor mladý, jarní, matčin a otcův, proto opravdu nikdy nebyl bílí dům (pokud ho samozřejmě nenatíráte, ale to je jiná situace), prosím pěkně...
  • čárky - spojovací výrazy jsou zlo, ale věta podřazená se jednoduše odděluje... (abych to zjednodušila, tak nejčastěji u co, že, ale, a pak chybí čárky, nějaké nebo už jsem schopná opravit), také se používají mezi větším množstvím větných členů a doopravdy neoddělují náhodné úryvky z věty, jak si někteří myslí
  • částice - když nevíte, jak je napsat do věty, tak je nepoužívejte, ano, ne, co na konci věty...
  • mých/svých/tvých - tvrdé a tečka, měkké tam nikdy nebylo a bohudík nikdy nebude
  • mně/mě, ni/ní, ji/jí - já chápu, že je to strašná práce, ale mně je 3. a 6. pád, mě 2. a 4., ni a ji pouze ve čtvrtém a ne jinak
Množství

Hloupě se to vysvětluje, co vám budu nalhávat, ale občas se stane, že někdo pošle jednu básničku o pěti řádcích, většinou ještě bez názvu a podobně. Pokud jste novodobý Frost, Bukowski či někdo takový, budiž vám odpuštěno, ale jinak v těchto případech zasílejte větší množství svých výtvorů, pomůže to prázdným místům článku a jednoduše se to zvládne odhonotit, nebude to vypadat špatně... Chápete, ne? :)

Obrázky

Plakala bych, ale je pár duší, co mou maličkost (a kapacitu blogu) šetří a nahrají obrázky na nějaká externí uložiště s tím, že pošlou odkazy - bůh jim žehnej, mně pak stačí nastavit velikost, aby seděla do článku a jsem moc spokojená. Jenže se občas stane, že nám pošlete obrázky přílohou, řekněme tak dvacet fotografií, a mým úkolem je následně všechno stáhnout, přehrát na jiné uložiště a zveřejnit. Využíváme to přes odkazy, takže pokud máte tu možnost, uvítáme je především.

Nepřehlednost

Už jsem se naučila pracovat s tím šíleným google něčím, co mi vždycky přetransformovalo celou povídku, a já pak mohla vesele formátovat tak hodinu super výtvor, takže tam problém není. Ale většinou je to u rozhovorů, kdy nezatrhnete tazatele a toho, koho se ptáte, tudíž já dohledávám myšlenkové pochody, ztučňuji to a opravuji. Tímto bych všechny úžasné přispěvatele chtěla také poprosit, ať opravují chyby nejen ve svých otázkách, ale také v odpovědích vaší superstar. Chápu, že by to mělo být autentické, ale občas to mlátí do očí a já pak trávím hodinu tím, že hledám hlavu a patu. (Ono odpovědět na otázku Chceš chleba s paštikou, nebo s marmeládou? ano hodně pomůže.) Tudíž přehledně, odstavce a tak, jak to sami chcete číst.

Logika

Stává se to mimořádně, ale já sama jsem živoucí příklad toho, jak funguje přílišně obsáhlé myšlení, že se ztrácíte v polovině věty, nedokončíte ji, a pak jen čtete a nevěříte svým očím. Dá se tomu předejít naprosto jednoduše - projděte si po sobě to, co píšete, opravdu se tím zbavíte poloviny těch hloupostí a zbytek i zručný čtenář vypustí. A hlavně, jak k tomu pak přijdu já, když máme zákaz zasahovat jakkoliv do vět ve vaší povídce, ale oni nedávají smysl, třebas je jedna hloupá... Zveřejnit to nemůžu a vracet vám to kvůli jedné větičce?

Slova závěrem...

Je toho hodně, všechno je řečeno s nadhledem, tak si to nikdo neberte osobně, doopravdy vás jako přispěvatele milujeme a není nic lepšího než vidět stránku, jak se plní vašimi příspěvky, ale pak chodí stížnosti, že nám to trvá... Tak tady je důvod. Kdybych měla více času, tak věřte, že třebas opravím úplně všechno, ale jak již bylo milionkrát řečeno, tak tento web je jen neskutečně úžasnou náplní volného času, tudíž mimo jiné se třeba musím učit kytky, matiku, chemii a dělat ty samé věci, co vy všichni ostatní. Jenže u vás není takový problém, když se tu týden neukážete, no ne? Ale já pak musím pracovat na třech adminech, oddřít si i svoje věci a teprve potom narazím na vaše příspěvky na mailu a celá smutná zjistím, že polovina z nich neodpovídá. Je mi to vždycky strašlivě líto, to mi věřte.

Tudíž mám pro vás všechny návrh. Máte-li dost času, tak se neváhejte zapojit do aktivit spojených s naším kreativním prostorem, pište, ptejte se, uvažujte, foťte, kreslete a hlavně posílejte! Čím více toho bude, tím více si budeme moci počíst, tím více zaplníme prázdná místa, na která si občas lidé stěžují. A já, pokud uvidím, že se někdo doopravdy snaží, dává do toho všechno, je originální, skvělý a pomáhá, jsem ochotna mu za to poskytnout něco z ČT. Chabá utěcha, ale určitě někdy nějaká hloupost potěší a navnadí, ne? Nedovíte se, ale pokud se doopravdy budete snažit, budete se držet mých rad a připojíte k článku do mailu i svou přezdívku na Howrse (zapomínáte na to, dohledávám a nechodí odpovědi, znáte to), tak je veliká naděje na to, že vás odměním za to úsilí. Je přeci tolik věcí, co se děje, řeší a probírá jen na facebooku, ale tady máte mnohem klidnější prostor na vyjádření svého názoru, tak proč ho nevyužít?

Tento článek je sepsán jedním administrátorem, nenese za něj odpovědnost nikdo jiný než Kaisa a sliby, k nimž se váže, jsou okovy jen a pouze na její ruce. Nikoho tímto článkem nehaní, nikomu neškodí a jen nabádá ke spolupráci.

Přidat komentář

Autor:

Text:

:) ;) B) :( :'( :P :D XD *yes* *no* :* :[ :-/ :O
Velké množství smajlíků či pouze smajlíky do komentářů nepatří!

Opište tento text: CAPTCHA

Komentáře

17)  Blanuli  [25. 07. 2014 | 14:39]

Amariwë: Já to mám úplně stejně, teď půjdu do sekundy (7 třída ZŠ), nejvíc mi ovšem vadí, když u nějakých hráčů čtu v prezentaci slovo ,,jestly' to mě bije do očí.

16)  Amariwë  [21. 07. 2014 | 17:28]

imascakova: mě atd. jsme se učili v 5. třídě, a celkem to ovládám... (půjdu do primy, tj. 6. třída, ale 1. třída na gymnáziu)
shoda mi problém nedělá, teď už se pořád musím držet za pusu, abych někoho furt neopravovala :D :D
už mi to prostě naskakuje automaticky... :D
a ještě „bysme“ (by jsme)... to mě fakt štve, a u toho pořád opravuju babičku :D (správně je „bychom“)
ale to je spíše v mluveném projevu, v písemném lidi takové chyby tak moc nedělají :) (což je jenom dobře)

15)  imascakova  [14. 07. 2014 | 10:02]

imascakovaA ta shoda mi dřív hodně dělala problém , my jsme se jí učili už v 5.ročníku a v 6.ročníku jen opakovali a zdokonalovali.

14)  imascakova  [14. 07. 2014 | 10:00]

imascakovaTen pravopis je možný, že jsme se něco z toho ještě neučili :) Například to mě atd. to vůbec nechápu, nikdo mi to nikdy nevysvětlil a to jsme měli do teď (půjdu do 8.ročníku) fakt přísnou češtinářku.

13)  Nellynka :)  [30. 06. 2014 | 07:48]

Tenhle text je dost poučný. A popravdě jsem celkem ráda, že si vše kontroluji. A opravdu, word upravovat chyby umí, dokonce i přemění slátaninu špatně napsaného slova do správného tvaru. Pokud pak máte špatný pád nebo používáte přechodníky a neznáte tvary, on vám to nabídne, když si otevřete pravopis. :) Tady jedna rada s wordem.
Je jedno kolik chyb uděláte na začátku, pokud si to potom přečtete a opravíte. Jinak opravdu skvělý článek. Palec nahoru. ;)

12)  Kaisa  [25. 06. 2014 | 12:04]

KaisaDámy, toto ale není diskuze o tom, kdo toho kolik přečte. Nemá to s tím co dělat, já také čtu a je to sice pěkné, že to děláte taky, ale sem to rozhodně nepatří. ;)

11)  sasisek02  [22. 06. 2014 | 18:04]

Amariwë: Souhlasím sice si nemyslím že každá knížka měla cca 350-450 stránek ale když se chce tak jde vše ;D

Čtení miluju:* sice těch knih za rok nepřečtu 200 ale pohybuje se to kolem 100+-15 knížek. Skoro každá knížka co jsem kdy přečetla měla kolem 300-450 stránek(berte to od 3. Třídy) a pokud máte večerku v 10:00 máte kroužky, školu chodíte ven atd. Tak je vážně těžké přečíst za jeden rok cca200 knížek se 300-450 stranami. Podle mně je i těch cca 100 knížek Dobrý výkon.
Mimochodem je teprve 12!!

10)  Kaisa  [20. 06. 2014 | 15:16]

KaisaFlegmatik je člověk s jistým druhem temperamentu, je to stabilní introvert. Znamená to, že nemá povahové a citový výkyvy a výlevy a věci si nechává pro sebe. Je to klidný člověk a je těžké ho zaujmout/rozčílit. :)

9)  já  [19. 06. 2014 | 21:47]

Kdo je to flegmatik?

8)  RenčaBen  [10. 06. 2014 | 17:13]

Amariwë: Ahoj, ohledně tebe souhlasím. V 11 letech JE možné přečíst přes 200 knih. Já jsem Nejlepší čtenářka roku 2013 v Moravskoslezském kraji a za JEDEN ROK jsem jich přečetla 274 ;). Celkem jich mám ve svých 14,5 letech načteno něco málo přes 800 knih. Nic si z nich nedělej, já ti fandím :).Je to úžasný "koníček" a jistě ho využiješ i v Českém jazyce (hlavně v diktátech) a hlavně nemáš omezenou slovní zásobu jako někteří jedinci u mě ve třídě :D.

Jinak krásný článek. Sice sem nic neposílám, ale sama začnu psát povídky o koních a jak si občas čtu tady tyto, přemýšlím a musím uznat, že jsou báječné (y).

7)  Kaisa, lemra přihlašovací  [06. 06. 2014 | 19:22]

Mysterain: Samozřejmě, platí to i pro slovenské přispěvatele, ale tam bohužel neopravuji já, každopádně odměna platí také. ;)

Ohledně těch knih se nehádejte, nemá to cenu. Já mám za sebou knih, že bych mohla vypálit tak polovinu Ruska. ;) S pravopisem problém nemám a pokud ho nemáte vy - jen dobře.

Sil, narazila jsem na mnohem horší, věř tomu. Oblíbené je taky vytváření novotvarů a nových slov, to miluji ze všeho nejvíce. :D

6)  Lucka  [06. 06. 2014 | 16:58]

Amarive: Ano, já to tak mám, přečetla jsem tak 100 knížek a jsem vpáté třídě. Pravopis mi naskakuje asi od třetí, ale zdůvodňování není moje parketa:D

5)  Sillia  [06. 06. 2014 | 15:27]

Pěkný článek Kai, já jenom doufám, že si ho přečtou všichni, kteří sem chtějí přispívat. Je to pěkně řečené, respektive napsané, a bohužel je to i velmi pravdivé, chápu mladé lidi, teď mluvím o věkové skupině do 12 let, kteří to či ono ještě neumí, ale jestliže se mě moje spolužačka ptá, jaká i,í/y,ý se píše ve slově vichřice, nebo jim v sešitě opravuji jejich "sistém," "mi (my všichni)" a podobně, tak pak opravdu nejsem schopna pochopit, doufám, že na takové jsi snad ještě nenarazila, protože to bych Ti opravdu nepřála, něco takového číst je o infarkt.

4)  Mysterain  [06. 06. 2014 | 14:28]

MysterainHezky, dobře napsáno, ale já mám jeden dotaz.
A čo my Slováci? My môžeme písať takéto články?;)

Amariwë - ja ti verím, sama som v 14 prečítala cez 300 kníh. A zhoda podmetu a prísudku sa -aspoň na Slovensku- učí v 6. triede.;)

3)  Amariwë  [05. 06. 2014 | 17:40]

LoyLanda» Jojo.. 200 knih... . Nepřehnala jsem to... Velice ráda čtu a v deseti jsem přečetla Annu Kareninu... :) A nevím, stačí možná stovka, já to nedokáži přesně určit... :)

2)  LoyLanda  [05. 06. 2014 | 16:15]

Amarive : Promiň , ale to si se asi trošičku přehnala ... 200 knih ? To asi ne ;-) A taky pochybuju, že máš přečteno 200 knih v 11 letech ;-)

1)  Amariwë  [05. 06. 2014 | 15:34]

Pěkně napsáno, je to velmi užitečné, i když pro mne zbytečné... A, ano, taky už mám takový „instinkt“, kde psát čárky a kde ne, kde psát tvrdé y, měkké i a kde a... :)
Když přečtete dostatek knížek (já nevím, třeba tak 200?), tak už vám to bude samo automaticky naskakovat (alespoň u mne tomu tak je). :)
Ale mě/mně atd občas neuškodí si zopakovat :D.
Ale shoda přísudku s podmětem je učivo 4. třídy, teda my jsme to tak měli... :D :)

1